Segesd szennyvízelvezetés és tisztítás

Kapcsolat

Segesd Község Önkormányzata

7562 Segesd, Szabadság tér 1.
Telefon: +36 82/598-002
E-mail: segesd@latsat.hu

A település honlapja: segesd.hu

A programrólKörnyezetvédelem

A magyar települések egy részében a szennyvízkezelést hagyományos, szikkasztásos módon oldják meg. Korunk egyik legnagyobb környezetvédelmi kérdése, hogy mit kezdünk a háztartásban keletkező szennyvizekkel. Az évtizedekig háttérbe szorított probléma ma egyre nagyobb közfigyelmet kap. Hogyan tudjuk az elképesztő mennyiségű szennyvizet környezetbarát módon ártalmatlanítani.

Gondoljuk csak végig, mi történik a vízzel, amíg a derítőig nem ér! A háztartásban keletkező szennyvíz az udvarban ásott emésztőgödörbe kerül, ahonnan lassan elszivárog a földben. A konyhában mosogatószerrel és zsírral vegyül, a fürdőszobában szappan, sampon, tusfürdő, hajfesték és erős mosószerek kerülnek bele, a mezőgazdaság révén vegyszerek, ház körüli barkácsolások révén oldószerek keverednek a vízbe, amely végül derítőaknába kerül.

Ezek a megoldások napjainkra elavulttá váltak, még a zárt rendszerű ülepítők sem jelentenek teljes garanciát arra, hogy a fertőzött és vegyszerekkel szennyezett vizek ne jussanak ki a környezetbe.

Tudta Ön, hogy egy négytagú család naponta körülbelül 500 liter szennyvizet termel, ami azt jelenti, hogy a 15 köbméteres nagyméretű szennyvíztárolót havonta üríteni kell. Ennek a díja tetemes, amit sokan a derítő/tároló lecsapolásával próbálnak csökkenteni - elvezetve a szennyvizet a kertekben.

A felelőtlen magatartás azonban nemcsak a zöldséges kertünket veszélyezteti, hanem  karsztvizeinket is, ahonnan ivóvizünk döntő részét nyerjük, valamint élővizeinket, melyek számos állatnak jelentenek életteret. A természetbe kezeletlenül kijutó ammónia, nitrátok, nehézfémek és baktériumok visszakerülve a szervezetbe hosszú és rövidtávon is kifejtik hatásukat. Például, ha a vízben túl sok nitrát vagy ammónia halmozódik fel, akkor az csökkenti a víz oxigéntartalmát, ami tömeges halpusztuláshoz vezethet. A csecsemőkre és a kisgyermekekre szintén veszélyes a nitrátos víz, mert ez esetben a szervezet oxigénellátását csökkenti, gátolva annak fejlődését. Nitrát pedig minden mosószerben és mezőgazdasági vegyszerben megtalálható.

A fenti példából is világosan kitűnik, hogy a felszín alatt megbújó probléma megoldása, azaz vizeink megóvása, halaszthatatlan feladtunk, ha fent akarjuk tartani környezetünk mostani állapotát.

Ennek fontos lépése, hogy biztonságos szennyvízelvezető rendszert alakítsunk ki, amire most minden lehetőség adott. Az Európai Unió anyagi forrása biztosítja, hogy megvalósítsuk Kadarkút lakói számára a korszerű, komfortos élethez szükséges beruházást. 

Utolsó frissítés: 2013-11-14