Segesd szennyvízelvezetés és tisztítás

Kapcsolat

Segesd Község Önkormányzata

7562 Segesd, Szabadság tér 1.
Telefon: +36 82/598-002
E-mail: segesd@latsat.hu

A település honlapja: segesd.hu

AktuálisHírek

Háromszázan csatlakoztak eddig a hálózatra

2014. december 8, Hétfő
Két hónapja zajlik Segesden az új szennyvíz-elvezető rendszer próbaüzeme, s ezzel párhuzamosan egyre több háztartást kötnek rá a hálózatra.

Zeller Richárd, a beruházás műszaki ellenőre kérdésünkre elmondta: október elején megkezdődött a rendszer 6 hónapos próbaüzeme. A kezdésre elkészült a vezetékrendszer és a szennyvíztelep is. A kivitelezők, a SZABADICS Közmű és Mélyépítő Zrt. és a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. szakemberei több mint 15 kilométernyi vezetéket helyeztek le a föld alá, ezen kívül 7 átemelő épült. A szennyvíztelepen pedig napi 250 köbméter szennyvíz kapacitású biológiai medence, korszerű kezelőépület, vegyszeradagoló, iszapvíztelenítő helység, fertőtlenítő medence, tisztított víz kivezetés, iszaptároló csarnok épült. Emellett fúrt kút létesült.

Jelenleg folyamatosan zajlanak a lakossági rákötések. Mint Péntek László, Segesd polgármestere elmondta: megközelítőleg 300 bekötés zajlott le eddig, a számuk folyamatosan emelkedik.

- A településünk modern kori életében mérföldkőnek számító projekt egyik legfontosabb eredménye, hogy a háztartásokban keletkező szennyvíz az ingatlanokon eddig használt környezetszennyező szikkasztásos aknák helyett korszerű csatornarendszeren keresztül jut a korszerű szennyvíztisztító telepünkre. A rákötések során a szakemberek több mint kilencszáz bekötést ki a településen, a projekt eredményeként több mint 2 es félezer lakos életminősége javul, s remélhetőleg a vállalkozások is szívesebben jönnek majd ide.

 A településen az Új Széchenyi Terv keretében európai uniós támogatással valósul meg a „Segesd szennyvízelvezetés és tisztítás” című projekt. A beruházás teljes költsége nettó 920 millió forint. Segesd az Európai Unió Kohéziós Alapjából és a hazai költségvetési előirányzatból 770 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesült a projekt megvalósításához. A fennmaradó mintegy 150 millió forintos önrészt újabb pályázati forrás segíti, valamint az önkormányzat és a lakosság adja össze.

Utolsó frissítés: 2014-12-08